D/S "Børøysund"

Bygget i 1908, ombygget i 1925 og 1935. Lengde 108'8". Bredde 18'3" . Dypgående 12'.179 BRT. Maskin trippel ekspansjon og kullfyrt skotsk røkrørkjele.
Skipet har i dag sertifikat for 100 passasjerer i innenriksfart. Skipet ble bygget ved det nå nedlagte Trondhjems mek.Værksted for Trondhjem Lægterkompagni. Skipet fikk navnet Odin og ble benyttet som kombinert passasjer og slepebåt.
I 1923 ble hun solgt til Hjelma & Herdla Dampskipsselskap og gikk i rute mellom Bergen og øyene omkring frem til 1925. I denne perioden hadde hun navnet Skjergar. Fra 1925 gikk hun inn i sin mest stabile periode. Hun ble solgt til Vesteraalens Dampskibsselskap og gikk i rutefart i Vesterålen under navnet Børøysund helt frem til 1960. Noen år før Norsk veteranskibsklub overtok skipet var hun treningskip for Hadsel Yrkesskole og i den perioden hadde hun navnet Hyma. Norsk veteranskibsklub fikk tillatelse av Vesteraalens Dampskibsselskap til å benytte navnet Børøysund , rederiets skorsteinsmerke, flagg, bauroser etc.
Siden overtagelsen i 1969 har skipet i stor utsrekning gjennomgått reperasjon og restaurering under godkjenning eller ledelse av vår egen restaureringskomité. Hovedretningslinjene for disse arbeidene er utseendet etter ombyggingen i 1935. Klinking gjennomføres ved plateskift Tredekkene legges på opprinnelig måte og drive og bekes. I akterskipet hvor dekk og skrog er ferdigjort, har vi nå kunnet restaurere salonger og lugarer.Midtskips og forut gjennstår ennå mye. Maskin og kjele er under stadig overhaling og er i tilfredstillende stand.
D/S Børøysund har eget postkontor med poststempel og fører postflagg som en offisiell bekrftelse på dette. Vi mottar brev for stempling fra filatelister over hele verden.
Ca. 2000 personer, foruten egne medlemmer, opplever hvert år vår kullfyte båt i fart, som passajer på tur. Mannskapet benytter anledningen til å vise rundt, selge litteratur, tegninger o.l. og å innformere om vår virksomhet. Som seg hør og bør, drive det altså formidling av vår maritime kulturhistorie på vårt seilende museum.
I tidsrommet mai - september kan Børøysund leies for chartertur i Oslofjorden. Med sin særegne atmosfære egner skipet seg spesielt for jubiléer og bryllup. Vi har fått mange bekreftelser på at Børøysund under Akershus's festningsmurer er blitt en del av Oslo's havnebilde og for svært mange et kjært trekk på fjorden sommerstid,