11.12.08

TV-dokumentar om DS «Børøysund»
Dette skriver NRK på sine nettsider

Bli med på jubileumsturen med DS «Børøysund» i romjula. NRK sender et eget program fra jubileumsseilasen sommeren 2008.

Da var det nemlig 100 år siden den gamle damplokalen ble sjøsatt og satt i trafikk.

100-årsjubileumet ble markert med en seilas langs norskekysten med Stokmarknes som endepunkt.

DS «Børøysund» gikk i lokaltrafikk i Lofoten og Vesterålen fra 1925 til 1960. Etter noen år i opplag overtok Norsk Veteranskipsklubb den gamle dampen, og i 1969 ble den gamle dampen hentet til Oslo.

Der har veteranskipsklubben brukt en halv million dugnadstimen på å restaurere båten. Sommeren 2008 var alt ferdig og klart for den store jubileumsferden.

NRK fulgte «Børøysund» og livet ombord langs nordlandsleia - fra Rørvik til Stokmarknes. I programmet besøkes øyer og steder som tidligere var helt avhengig av lokalbåten, og for mange ble gamle minner fra en reise med Børøysund vekket til live.

Over alt ble den gamle dampen tatt i mot med stor begeistring. Mange av de som kom ombord var en gang i tiden prisgitt «Børøysund» som fraktet folk og gods til og fra.

Maskinen og fyrkjelen er den samme som ble satt ombord for 100 år siden. Fremdeles går den like taktfast.

I programmet får vi også et innblikk i livet ombord og møte med det frivillige mannskapet. Blant annet kokken Magnar Kristiansen som lager mat til flere ti-talls personer hver dag på den 100 år gamle kullkomfyren i byssa.

Etter en fantastisk reise langs nordlandskysten legger DS «Børøysund» til kai i sin gamle hjemmehavn Stokmarknes, der flere tusen mennesker og båtkortesjer hilser den gamle dampen velkommen hjem igjen.

Se programmet på NRK 1, mandag 29.12. kl. 1945. Sendes i reprise 30.12. kl. 1030.

Nettsiden kan du se her